Sprød lammekølle med kartoffel-hvidløgspure og bagte tomater
Når benet er taget ud af lammekøllen, er den meget nem at gå til og man kan skære pæne reelle skiver. Her har den fået en lækker sprød skorpe og serveres med en mild kartoffel-hvidløgspuré og bagte tomater.SPRØD LAMMEKØLLE MED KARTOFFEL-HVIDLØGSPURÉ OG BAGTE TOMATER (4 personer)
1 udbenet lammekølle
salt og kværnet peber
2 tsk. Provence krydderi
1 stort bdt. persille
40 g smør
2 tykke skiver daggammelt franskbrød
1 spsk. dijonsennep
ca. 1 kg kartofler
4-6 fed hvidløg
ca. 1 ½ dl varm mælk
lidt olie
salt og peber
4 store tomater
Tilbehør: evt. bønner eller salat
Skyl persillen og hak 3/4 del. Stil det til side. Put resten inden i lammekøllen og luk med kødnåle eller snør den med bomuldssnor. Gnid overfladen med halvdelen af smørret og krydr med salt, peber og provencekrydderi. Brun køllen 20 minutter ved 225 grader. Dæmp varmen til 160 grader, hæld lidt væde ved og steg ca. 45 minutter. Riv franskbrødet og bland det med halvdelen af den hakkede persille. Tag køllen ud og hæld væden fra. Smør et lag sennep på og fordel brødkrummen ovenpå. Halver tomaterne og kom også lidt brødkrumme på dem. Tryk det godt fast og kom resten af smørret ovenpå i små ?klatter?. Skru igen op på 200 grader og steg kød og tomater til overfladen er gylden og sprød. Lad kødet trække 15 minutter inden det skæres i skiver og serveres med:
Kartoffel-hvidløgsmos: skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Pil hvidløgene. Kog begge dele 30 minutter. Hæld vandet fra og pisk det til mos med et piskeris. Pisk varm mælk i til passende konsistens. Smag til med salt, peber og lidt olie og vend resten af persillen i.
Opskrift: Susanne Palmqvist