Flæskesteg
Køb et godt stykke svinekam med spæk. Kvaliteten er afgørende for smagen. Der skal være et godt fedtlag under sværen, det giver smag og saft. Man kan altid skære det væk på tallerkenen, for så har det gjort sin gavn. Det er vigtigt at sværen er ridset tæt og helt igennem, ned til kødet. Bed slagteren om det. Det er også vigtigt, for at få en sprød svær at stegen ligger helt lige under stegningen . Det kan gøres ved at lægge sammenkrøllet alu-folie under kødet i den ene side. Kødet kan steges med eller uden ben, men det er nemmest at skære ud bagefter, hvis benene er fjernet. Brug dem til saucen.FLÆSKESTEG (8 personer)
ca. 2 kg svinekam
1-2 spsk. groft salt
3-4 laurbærblade
evt. 3-4 hele nelliker
5-6 dl vand
1 lille porrer
1 lille gulerod
sauce:
siet stegesky
majsstivelse eller lys saucejævner
Sørg for at sværen er ridset dybt. Gnid saltet omhyggeligt ned mellem hver svær (det er vigtigt) og stil laurbær og nelliker i. Læg stegen på risten over bradepanden så sværen ligger helt lige (se ovenfor). Kom vand og rensede urter i. Stil stegen på midterste rille i en kold ovn. og tænd på 200 grader. Lad kødet stege ca. 2 timer. Stik i stegen, stegesaften skal være klar. Et stegetermometer skal vise ca. 70 grader. Si skyen over i en gryde. Brun evt. sværen ganske kort under grillen hvis den ikke er mørk eller sprød nok. Lad kødet trække 15-25 minutter inden det skæres i skiver. Skum fedtet af stegeskyen, bring det i kog og jævn saucen. Kan tilsættes lidt fløde og evt. kulør.
Opskrift: Susanne Palmqvist