Hane med æbler og løg
I en stor hane eller landkylling er der meget mad. Den er velegnet til gæstemad. Skær det synlige fedt fra kyllingen inden du bruner eller skum fedtlaget fra retten til sidst. Der sidder nemlig en del fedt under kyllingens skind, men det er også med til at give smag. Cideren giver en frisk smag til sauce. Du kan jævne skyen hvis du synes. Retten kan sagtens varmes dagen efter. Rester af kødet kan bruges i en salat.HANE MED ÆBLER OG LØG (4-6 portioner)
1 stor frisk landkylling eller Bornholmer hane 1 1/2-2 kg
salt og kværnet peber
12 mellemstore skalotteløg (eller 3 alm. løg)
3-4 æbler, Belle de boskop eller 2 store Mutso
3 stilke bladselleri
2 spsk. hvedemel
2 laurbærblade
1 stor kvist frisk rosmarin eller timian
3 dl æblesider (så tør som muligt)
evt. lidt majsstivelse eller lys saucejævner
Tilbehør: løse ris, kartofler eller brød
Del kyllingen i to halvdele og klip rygraden væk. Skær eller klip hver i 4-6 stykker og skær overflødigt skind og fedt væk.
Sådan deler du en rå kylling .
Tør stykkerne godt. Brun dem på en tør pande et par stykker ad gangen, så de er flot brune. Stil til side. Pil løgene og brun dem et par minutter. stil til side. Skær æblerne i store både og bladsellerien i 5 cm lange stykker. Svits begge dele et par minutter. Kom kylling, løg, æbler og bladselleri i en bred gryde, drys med salt og peber og varm op. Drys melet henover og hæld cideren ved. Tilsæt laurbær og rosmarin. Læg låg på og lad retten simre ca. 45 minutter til kødet er meget mørt. Rør ikke i det. Smag skyen til. Tag kød og grøntsager op i et fad og jævn evt. skyen let. Hæld den over kød og grøntsager og server med f.eks. brød til.
Opskrift: Susanne Palmqvist