Tre slags tapas
Bøftomater er kendetegnet ved deres intense smag og skæve faconer. Om sommeren, når årstiden for tomater er på sit højeste, fortrækker jeg altid bøftomater i retter, hvor udseendet ikke har så meget at sige. Det gælder for bøftomater, som for alle andre tomater, at de skal være rigtig solmodne for at have udviklet den optimale smag. Hvis man har flere tomater end man kan bruge, kan de tørres i ovnen og kommes i fryseren eller lægges i et lufttæt glas evt. med olie. Holdbarheden afhænger af hvor tørre tomaterne er.TRE SLAGS TAPAS
Retterne kan bruges enkeltvis eller sammen som appetizer, snack, forret eller som tilbehør.
(4 pers.)
OVNTØRREDE TOMATER MED FYLD
6 solmodne bøftomater
Fyld:
2 skiver daggammelt brød
2 spsk. hvid balsamico eddike
1 spsk. olie
1 fed presset hvidløg
2 spsk. finthakket basilikum
salt og peber
1 spsk. kapers
Halver tomaterne og fjern kernerne.
Sæt de halve tomater på en bagerist beklædt med bagepapir.
Bag dem i ovnen ved 100° ca. 2 1/2 time.
Skær brødet i små tern og dryp eddiken på.
Bland olie, hvidløg, basilikum, salt og peber sammen.
Tilsæt brød og kapers.
Fordel fyldet i de tørrede tomater.
KARTOFLER MED SARDINMOS
1 dåse (125 g) sardiner i tomat
1 lille finthakket skalotteløg
2 spsk. tomatkoncentrat
2 spsk. hvidvin
2 fed presset hvidløg
salt og peber
5 kogte mellemstore kartofler
Mos sardiner, løg, tomatkoncentrat, hvidvin og hvidløg sammen med en gaffel.
Smag fyldet til med salt og peber.
Skær kartoflerne i 1/2 cm tykke skiver.
Læg fyldet imellem kartoffelskiverne to og to.
MARINEREDE SVAMPE
1 dl tamari (sojasauce)
2 spsk. honning
2 spsk. citronsaft
12 store mark champignon
20 g mandelflager
2 spsk. finthakket citronmelisse
Bland tamari, honning og citronsaft i en gryde og bring det i kog.
Tilsæt champignonerne og lad saucen koge ind.
Tag champignonerne op og læg dem på et lille fad.
Drys mandelflager og citronmelisse over.
De marinerede champignon kan med fordel laves i god tid.
Tilbehør: grov flute.
Opskrift: Susanne Engelstoft Rasmussen