5-Kornsgrød
Det er ikke så mange unge som er vokset op med en tradition om at spise grød.Det der er bedst kendt er vel havregrød og risengrød. Det er lidt synd for der er mange muligheder for at leve godt og billigt med en grøddag en gang imellem.
Som morgenmad gir det en rigtig god start på dagen, så hvis du virkelig skal yde dit bedste og være klar i toppen er det en god ide at begynde med en portion 5-kormsgrød med frugt eller smørklat og sukker og kanel på.
Det gir RAM til hjernen og brændstof til kroppen i lang tid.
Hvis vi vandrer på fjeldet med rygsæk er det fast morgenmad på hele turen, det kan der gåes mange kilometer på.
Grøden bliver bedst hvis kærnerne står i blød natten over.
5-kornsgrød med frugt
(3 portioner)
1 kop 5-korns blanding( kornblanding til bagning)
1 kop havregryn
3 kopper koldt vand
Sættes i blød i en gryde helst 6-8 timer før det skal bruges.
1/2 tsk salt
1 æble i tern eller anden tørret frugt, f. eks abrikoser
1 håndfuld rosiner
kanel og sukker
evt. smørklat
eller ahornsirup
Når kornblandingen har stået i blød tilsættes der salt og grøden koger forsigtigt op under jævnlig omrøring.
Den kan godt brænde på, hvis man ikke rører af og til.
Tilsæt måske lidt mere vand, hvis den er for stiv.
Når den har kogt i ca. 10 min. tilsættes tern af æble og rosiner og de koger med i 4-5 min.
Så er grøden klar til at spise.
Den smager godt med flydende ahornsirup på eller drysset med lidt sukker og kanel og måske en smørklat i midten, hvis man ikke tæller fedtprocenter.
Denne portion er til 3 personer, men grøden kan sagtens gemmes og varmes forsigtigt op dagen efter, gerne i mikroovn. Måske skal der blot tilsættes lidt mere vand, hvis den er blevet for stiv.
Er du til hjemmebagt brød, kan en rest af grøden kommes med i brøddejen, det giver et skønt brød med grove korn i.