VÆLG KATEGORI:
Alle retter Hovedretter Desserter Fjerkræ Fisk og skaldyr Lam Svinekød Oksekød og kalvekød Grøn mad Supper Salater Brød og kager Diverse Fedtfattige retter
 
  Gem sommerens sol og vitaminer på flasker og glas

 

TEMAER
VIDEOLEX
KOGEBØGER
HJÆLP
INFO
FORSIDEN
« tilbage
 
Gem sommerens sol og vitaminer på flasker og glas


Hvis du holder af hjemmelavede, lækre madvarer, hvor du ved, hvad der er i, og sætter kvaliteten højt, så er det nu der kan laves de dejligste ting med alle de forskellige bær, der er adgang til her i juli og august. Det er ikke bare syltetøj og herlig saft, men også de skønneste kager og desserter, som ikke behøver at være særlig tidsrøvende at fremstille. Jordbærsæsonen er ved at være på det sidste, men der findes dog sorter som bærer frugt helt hen i august, men ellers er det hindbær, ribs, solbær og stikkelsbær, rabarber og blommer, som det er højsæson for i den kommende tid. Bærrene er fulde af C-vitaminer.

Er du den lykkelige ejer af egen have, er der måske mere frugt end der er brug for lige nu, så er det bare ned i fryseren, hvis der er plads. Det er så skønt at hive sommerens sol og ikke mindst dufte op af frostboksen, når dagene er begyndt at blive mørke, og så lave frisk kogt syltetøj eller en rigtig dejlig milkshake med bær. Prøv Hindbærshake

Når bærfrugt skal nedfryses er det vigtigt at huske, at frugten skal skylles så lidt og let som muligt. Den skal være dryppet godt af inden den puttes i fryseemballagen ellers fryser den sammen som en isblok. Hindbær behøver du slet ikke at skylle hvis du ikke syntes det er nødvendigt. Det er også en god ide at nedfryse mindre portioner, det er lettere at tage to op end at dele én stor.

Brug gerne plastbokse eller bakker fra frugt som du har gemt til formålet. Husk at frugten udvider sig lidt ved frysning, der skal være god plads i boksen, ellers presses låget af. Sæt tape rundt om boksen, brug for eksempel malertape, den holder godt i fryseren og så kan man let skrive på den.

Nogle af de første blommer som er klar til plukning er de gule mirabeller. De er ikke så spændende at spise rå, men tilberedt til gul gul mirabellesyltetøj er de utrolig dejlige. Selv om rabarberne har været der i lang tid er der jo mulighed for at bruge dem hele sommeren. De skyder ligeså rask som de bliver brugt, og må forresten heller ikke stå og blive seje. De friske slanke rabarber er de lækreste, især er de røde vinrabarber lette at bruge, de koger ikke så let ud som de almindelige. Men af begge typer kan man lave den gode Rabarbersyltetøj med vanilje. Hvis der er overskud af rabarber kan de let snittes i passende stykker og lægges i fryseren som de er til senere brug. I det hele taget er det meget let at lave en portion hjemmelavet syltetøj. Prøv dig frem til den blanding af frugt som du bedst kan lide. Det kan for eksempel være et mix af solbær, ribs og hindbær. Følg opskriften og mængdeangivelserne på Alliance syltetøj, men variér gerne frugten efter smag eller hvad der er mulighed for at få fat på. Det er en god ide at lave mindre portioner, for friskkogt syltetøj er afgjort det bedste. Så behøver du heller ikke at komme konserveringsmiddel i, hvis det opbevares køligt. Hjemmelavet syltetøj er rigtig lækkert at komme på lidt youghurt naturel eller på cornflakes eller havregryn om morgenen.

Fremstilling af hjemmelavet saft behøver ikke være kompliceret. Det handler i al enkelthed om at koge bærrene, si saften og smage til med sukker. Når du så har smagt på resultatet og konstateret at det langt overgår den almindelige saft der købes, så er du sikkert parat til at gentage succeen. Hvis saftkogning er en tilbagevendende hobby, kan det anbefales at anskaffe en rigtig saftkoger - en såkaldt "Tutti Frutti"- det er en stor gryde som koger saft ud af bær og frugt ved hjælp af damp. Saftkogeren har eksisteret i mange år , men er begyndt at blive populære igen. Med en saftkoger kan man koge saft af stort set al slags frugt og bær. Der kan f.eks laves pragtfuld hybensaft, som kan bruges igennem vinteren.( Og det er ikke nødvendigt at rense bærrene for kerner først!).


Bær er også skønne i kager. Jeg kan anbefale at prøve den flotteste, men superlette Lagkage med hindbærcreme.. Har du serveret den en gang vil du aldrig blive glemt for den. Pynt med rigtig mange friske flotte bær og den smager som en drøm. Skal det være nemt så køb bundene færdige. Har du masser af friske hindbær ? så prøv også Hindbærkage med mandler og honning eller Muffins me d hindbær
Madkanalen ønsker dig glædelig syltetid og fortsat god sommer.