VÆLG KATEGORI:
Alle retter Hovedretter Desserter Fjerkræ Fisk og skaldyr Lam Svinekød Oksekød og kalvekød Grøn mad Supper Salater Brød og kager Diverse Fedtfattige retter
 
  Sensommerens frugter og bær

 

TEMAER
VIDEOLEX
KOGEBØGER
HJÆLP
INFO
FORSIDEN
« tilbage
 
Sensommerens frugter og bær


Rønnebærrene er røde, hyben hænger i klaser, brombær modnes i skovbryn og vilde hegn, på grene der river i tøjet. Hyld vokser vildt langs veje og stier - og tunge klaser af modne bær, er parate til at blive plukket. Naturens eget spisekammer bugner af de dejligste råvarer. Bevæbnet med kurv og saks og et par gode handsker, kan de samles her i efteråret og fyldes på flasker og glas- sammen med de dejligste turoplevelser. Hyggelige, håndskrevne etiketter på smukke marmelade- og syltetøjsglas eller flasker er med til at holde erindringen i live og humøret højt vinteren igennem. Er du til søde sager, kan der hurtigt bages en roulade hvor den friske frugt kan kommes i, eller drømmer du om masser af sunde C-vitaminer forklædt i gammeldags frugtgrød. -så kig nærmere ....

Når du og familien har været på jagt efter bær i skov eller krat er det pragtfuldt at bage en stak pangekager og servere dem med hjemmelavet brombærsyltetøj, når man kommer hjem igen. De kan selvfølgelig også købes friske eller frosne, men hjemmelavet syltetøj er luxus, og hverken dyrt eller svært at fremstille. Har du mange bær er det en god ide at fryse dem ned i passende portioner og så lave mindre portioner syltetøj når der er brug for det. Frisklavet syltetøj er langt det bedste. Så kan man også reducere lidt på sukkeret. Det er sukker, som giver holdbarheden, og den behøver ikke være helt så lang, når man laver små portioner - de bliver jo hurtigt spist.

Netop nu hænger de tunge, mørke hyldebær og venter på at blive plukket. Hjemmelavet, varm hyldebærsaft på en kølig efterårsdag er noget af det bedste man kan få, hvad enten man er barn eller voksen. Skulle du være så uheldig at løbe ind i en influenza, er det bestemt også en drik, der kan lette lidt på situationen. Det er lige nu det er tid at tage støvlerne på og kurven eller poserne under armen og finde ud af byen for at gå på jagt i krat og hegn. Hyldebær skal plukkes, hvor der ikke er for meget trafik, det giver både ro i sindet og bedre hyldebær uden tungmetaller.

De Orange-røde fristende hyben har været modne i et stykke tid, men nogle steder kan man stadigvæk finde fine frugter. "Rosa Rogusa", som busken hedder, gror mange steder og frugterne er fyldt med især c vitaminer. At plukke de røde hybenfrugter er en god anledning til at lave en tur til skov eller strand. Pluk de største og pæneste frugter. Lad de allermest modne hænge - de er svære at rense. Hybenfrøene, som skal fjernes, kan klø lidt, (Da jeg var barn brugte vi hybenfrrøene til at drille hinanden med - vi dryssede lidt ind under blusen - og det kløede - meget - hold det hemmeligt - det er ingen opfordring) men det forsvinder let når man vasker sig. Sæt jer sammen et par stykker og rens hyben på samlebånd- en skærer bærrene over en anden skraber kerner ud, det gøres lettest med den runde ende af en teske. Man får snakket så godt sammen mens man arbejder og resultatet er de dejligste syltede hyben, som smager vidunderligt til f.eks en god brieost, eller bare på et stykke godt brød.

Rønnebærtræer vokser vildt mange steder, men kan også findes i mange villahaver. De smukke rød/orange bær er bitre i smagen og smager ikke godt alene. Koges de sammen med æbler, giver det en meget fin gele. Brug sure, umodne æbler, så stivner geleen fint af sig selv. Husk at gele helst skal hældes på små glas, så stivner den bedst. Rønnebærgele er meget velegnet til bl.a. vildtretter og stegt oksekød.

Måske kan du erindre din mors ellers mormors dejlige frugtgrød og kunne tænke dig at lave den igen og servere den for din egen familie. Det er ganske let og ingredienserne kan være forskellige afhængig af, hvad der nu er mulighed for at få fat på. Kan frugten ikke købes frisk, kan man også anvende frosne bær, f.eks blandingen som hedder skovbær. Frugtgrød kan også laves alene af æbler, men vælg da et godt dansk madæble, f.eks Belle de Boskoop som er et dejligt aromatisk madæble der let koger ud.

Vil du hurtigt lave en kage til kaffen eller til dessert er en hjemmelavet roulade lige sagen. Her kan man snildt bruge de friske brombær eller andre former for frugt som har sæson netop nu. Det kunne være fersken, blommer eller abrikos der blendes friske. Der kan selvfølgelig også anvendes frosne bær.

Skulle du få muligheden for at samle eller købe spisekastanier så prøv at servere ristede kastanier for din familie.
God fornøjelse med jagtudflugterne. Der er mange hyggelige, sjove, sunde og besparende timer i at samle bær og frugt i naturen. Og masser af gratis vitaminer til den mørke tid, der kommer.