VÆLG KATEGORI:
Alle retter Hovedretter Desserter Fjerkræ Fisk og skaldyr Lam Svinekød Oksekød og kalvekød Grøn mad Supper Salater Brød og kager Diverse Fedtfattige retter
 
  Brunch

 

TEMAER
VIDEOLEX
KOGEBØGER
HJÆLP
INFO
FORSIDEN
« tilbage
 
Brunch

Venner til brunch
Den herlige, uformelle blanding af morgenmad og frokost kom først rigtigt på banen i Danmark for et tiår siden. Amerikanerne hævder at have opfundet fænomenet, men lur os, om dette måltid ikke har været populært længe før.
Brunch må være opfundet på landet. Den passer perfekt til landlivet, hvor man står tidligt op og har brug for et solidt måltid ret tidligt på dagen. Efterhånden har fænomenet så bredt sig til byerne, hvor man snarere kommer sent hjem efter en aften I byen og har brug for et solidt måltid, når man vågner op ad dagen.
Men hvadenten man er a-menneske og bonde eller b-menneske og byrotte er brunchen kommet for at blive. Brunch er det måltid man har brug for, når søvnen på den ene eller anden måde ikke passer til 9 til 4 ?systemet som den danske hverdag ellers hylder. Hvadenten du er kommet for sent i seng ? eller for tidligt op ? kan brunchen samle dem, der ikke passer ind i det sædvanlige mønster. Og endelig har den også udviklet sig til en mulighed for at invitere gæster til denne blanding af morgenmad, og frokost.
Ordet brunch ? er en sammentrækning af ordene BREAKFAST som er det engelske ord for morgenmad og LUNCH som betyder frokost . Og det dækker også over, at måltidet kan indeholde retter som både hører til morgenbordet og frokostbordet.. Brunch kan derfor indeholde mange forskellige ting: både noget let og frisk og noget mere robust og gerne lidt saltet og måske stærkt ? stærkt. Her får du forslag til nogle af de ting som passer godt til en brunch ? vælg det, du bedst kan lide?
BRØD
Rigtig godt brød, gerne hjemmebagt ellers fra en god bager er et must. Du kan finde masser af opskrifter ved at klikke ind på Madkanalens brød og kage-kategori. Vi kan anbefale: Gode brød, Speltbrød og Kommensringe . Vi du have lidt sødt, kan du bage Æble-kanelmuffins .
DRIKKE:
Friskpresset juice , f.eks. af æbler, gulerødder og lidt citron eller appelsin. Brug håndkraft eller den frugtpresser som måske står bagest i skabet. Eller prøv en Citrusbombe ,Mango gold eller den lækre Gulddrik.

Hjemmelavede smooties er en slags milkshake ? en mælkedrik med friske bær eller frugter.Hindbærshake
Sådan laver du milkshakes på foodprocessor .
Banandrik Se opskrifter under afsnittet "diverse" på Madkanalen.

Skulle du have lyst til drikke med mere smæk I, er Champagne eller en Bloody Mary klassikere på brunch-bordet. Bloody Mary består af tomatjuice med vodka og et stænk tabasco efter smag.
FRUGT M.M.
Til en brunch er det en god ide at give flere variationsmuligheder med frugt. Det er let- det er frisk og alle holder af det ? og så er det jo forresten sundt. Friske ananas i skiver serveres med rørsukker og finthakket rød chili. Server det hver for sig så man selv kan dosere. Eller Frugt i lage, det smager dejligt alene eller med lidt god ost, eller endnu bedre sammen med drænet yoghurt. Du dræner yoghurten ved at tage en sigte med et viskestykke i bunden ? hælder den op og lader den stå i nogle timer ? helst natten over ? så - ET GODT RÅD - begynd med yoghurten før du går i byen?den kan sagtens stå på køkkenbordet i et køligt køkken hele natten.

I det hele taget kan det være en god idé at begynde brunchen aftenen før du går i byen ? altså mens du gør dig klar. Snit, hak, skræl, dæk til og stil køligt ? dette gælder frugter til frugtsalaten her: Frugtsalat lavet af f.eks.: melon, mango, fersken. abrikoser friske jordbær i lage af : vand, sukker, lidt revet ingefær med frisk hakket mynte i. Trækker et par timer mindst. God sammen med den drænede yoghurt. (som du jo HAR lavet klar ? væsken som er løbet fra yoghurten kan med stort held bruges til brødbagning.) Du kan også lave Bagt frugt med kanel som kan spises lunt med den kolde yoghurt og lidt akaciehonning over- UHM! ? dine venner vil elske dig.
ÆG:
Æg er et must ved enhver brunch. Blødkogte, spejlede, røreæg, pocherede, hårdkogte ? fortsæt selv listen, men her får du en: >u>Fin æggestand med pynt lavet i form, hvor blancheret broccoli og gulerødder i stave er lagt ned hertil en god parmaskinke i tynde skiver.
OST:
Ost hører også til. God brieost /emmenthaler som passer godt sammen med den marinerede frugt i lage. En skæreost bør være befriet for kanter og lagt på et solidt bræt med en RIGTIG GOD osteskærer eller kniv ved siden af. Er du et særligt venligt gemyt bør du skære de første skiver, så eventuelle ostenybegyndere får chancen for et stykke uden at blive fedtet. Hjemmelavet flødeost med grønsager med grønsager. Kan også laves af rygeost og cremefraiche i stedet for at lave osten selv.
Fisk:
Fisk er godt til en brunch ? og her taler vi ikke smørstegte rødspætter med det hele. Sild duer ? både gode, danske marinerede eller kryddersild, de små æsker med frokostsild er skønne. Kig efter navnet "Lykkeberg" og "Glyngøre", når du køber ind ? så går du ikke galt i byen. Ansjoser er salte og godt mod tømmermænd. Ansjoser virker! De passer godt sammen med halve æg. Fersk røget laks (østersølaks) sammen med rygeost rørt op med cremefraiche og smagt til med frisk peberrod og en anelse sukker er himmeriget. Skal det være ekstra festligt kan du prøve Pandekagetoppe med skinke og laks , de kan godt tilberedes dagen før og skæres ud lige før de skal serveres.

n i sæsonen kan forføre enhver ? sæson er fra februar til april. Du kan købe renset rogn ? det er nemt ? eller rense selv ? det er billigere. I et land med en kyststrækning som vores burde det være en menneskeret at købe fisk på kajen i enhver havn ? trods alle direktiverne ? tag mod til dig ? opsøg en havn og en kutter og spørg, hvad de har at sælge. Modige fiskere vil muligvis fortælle dig det Og nu mere fisk: Salat med blæksprutte og rejer eller Salat med rejer og æg
SALT:
Og så til mændene og de kvinder som ikke skammer sig over noget som helst ? og slet ikke fedt og pølser: Små gode pølser der er ristede og det gode back bacon stegt på panden.
SØDT:
Små pandekager eller vafler med frisklavet syltetøj af frosne blandede skovbær. Den supernemme Alliancesyltetøj er et hit til pandekagerne.
KAFFE OG TE:
Rigtig god kaffe selvfølgelig måske også Chai.(Te der er krydret med julekrydderier og mælk. )

Dette er blot et udvalg af muligheder til din næste brunch.
Ingen har sagt at der behøver være meget mere end 3-4 forskellige ting at vælge imellem, det behøver bestemt ikke at være et udstyrsstykke at invitere vennerne til en hyggelig brunch. Bare det du serverer er lækkert, ser indbydende ud og matcher hinanden godt .

God fornøjelse.
Tina Blomgreen og Marianne Bjerre
Copyright Madkanalen